Godaste rödvinssåsen någonsin!

Denna sås gjorde vi i lördags, och den var helt fantastiskt god! Värd varenda minut vid spisen.

Rödvinssås,
ca 6 port.

1 grovt skuren rödlök
2 hackade morötter
4 skivor bacon
2 msk tomatpuré
1 msk mörkt muscovadoråsocker
3 kvistar persilja
2 st lagerblad
2 tsk torkad timjan
4 dl rött vin
2 msk balsamvinäger
4 dl oxbuljong
2 tsk maizena, utrört i lite vatten

1, Skär grönsaker och bacon grovt, fräs i en stekpanna tills det tar fin färg. Tillsätt tomatpuré och låt steka med en stund så allt blir rostat. Strö över sockret och låt det karamelliseras lite lätt.

2, Slå på vinet och kryddorna och låt koka ner till hälften. Tillsätt balsamvinäger och buljong och koka ihop såsen ordentligt. Ju längre den får koka, desto bättre smak! (Hit förberedde vi på förmiddagen)

3, Sila av såsen och red den vid behov med maizena utrört med vatten i ungefär lika stora delar.

4, Låt såsen koka upp innan servering.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

About these ads

En kommentar on “Godaste rödvinssåsen någonsin!”

  1. Kocken skriver:

    Låter inte konstigare än en rödvinsås i sig egentligen. En rödvinssås består av rödvin, mörk fond, lök, morötter, gärna lite rotselleri (inte mycket), timjan och lagerblad.
    Tomatpurén i detta fall ger bara ifrån sig färg. Om du kokar en mörk fond så brukar man bryna (läs rosta!) på ben (kalv, ox eller liknande) med tomatpuré för att få upp fin färg.
    Muscovadosockret ger sötma. Men, just muscovadosocker ger även en lite mer rostad smak.
    Balsamvinägern ger ännu en liten mer touch.
    Trevligt recept!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.